Fotbollens VM-historia

Världsfotbollsförbundet som vi idag känner till som Fifa grundades 1904. Fotbollsturneringen bildades då de olympiska spelen vid den tiden enbart var tillgänglig för amatörer och proffs. Det kom att dröja till 1929 tills man tog beslut om att arrangera det första världsmästerskapet för herrar 1930. Man valde Uruguay för att landet hade dominerat världsfotbollen under cirka 10 år och man hade vunnit 2 OS-guld under tiden. En ytterligare anledning till att man valde Uruguay var för att man firade 100 år som självständig stat 1930. Världsmästerskapet har sedan dess arrangerats var fjärde år bortsett från mellan åren 1938-1950 då man hade ett uppehåll på grund av andra världskriget. Sverige har varit värdland för mästerskapet en gång 1958 då man lyckades komma på en andraplats. Brasilien är det land som leder medaljligan med sina 5 guldmedaljer. Det land som har vunnit flest VM-medaljer är Tyskland. Man hamnar dock bakom Brasilien i medaljligan då man har en mindre guldmedalj.

Kontroverser kring VM 2022

Det finns de som hävdar att VM 2022 kan stoppas. Det var många som blev förvånade när det i maj 2010 annonserades att värdnationen var Qatar. Landet har en väldigt begränsad historia inom världsfotbollen och de var många som hävdade att Qatar hade mutat till sig världsmästerskapet. Nyligen publicerades också en rapport som hävdar att det finns konkreta bevis för att frånta Qatar mästerskapet. Rapporten är producerad av ett konsultbolag som heter Cornerstone Global. I rapporten kan man läsa om att Qatar befinner sig i en politisk kris efter att länder som Bahrain, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Egypten har brutit alla band med landet. Man hävdar att det finns en risk för att landet inte kommer ha råd att anordna mästerskapet på grund av detta då Qatar är beroende av handel med dessa länder. Man menar därför att Qatar inte kommer kunna betala de som kommer jobba med bland annat infrastrukturen som måste bli klar innan 2022. Qatar hävdar i sin tur att rapporten är ett skrattretande försök att skapa oro och tvivel bland utländska investerare. Man hävdar vidare att det inte finns någon som helst risk att man inte ska kunna anordna Mellanösterns första VM. .

VM i fotboll – en enda stor fest

Något vi dock kan vara helt övertygade om är att ett VM kommer att anordnas var fjärde år oavsett om man ändrar värdland eller inte. Något vi också kan vara helt övertygade om är att VM för med sig en fest som pågår under en stor del av sommaren oavsett om Sverige deltar eller inte. Intresset har dock alltid varit lite större de gånger Sverige lyckats kvalificera sig till världsmästerskapet. Redan 1958 när VM arrangerades i Sverige var intresset skyhögt och landets arenor tog in fler människor än vad som var lagligt vid tiden. Ett exempel är VM-finalen på den klassiska fotbollsstadion Råsunda där man slog det dåvarande publikrekordet. VM 94 är också ett kärt minne för många svenska fotbollsfans. Världsmästerskapet ägde rum i USA och Sverige lyckades ta sig till en semifinal och vann slutligen VM-brons. Många svenskar var då uppe på nätterna för att se matcherna då tidsskillnaden är 5-6 timmar mellan USA och Sverige. Många svenskar följer vanligtvis VM-festen från ett uterum där hela familjen kan samlas eller från stadens uteserveringar.

Leave a Reply

mts_cool